Kako povečati vnos koencima Q10 v naše telo?

Kako povečati vnos koencima Q10 v naše telo?

Koencim Q10 ali CoQ10 je naravna snov, ki je prisotna v celicah telesa in deluje kot antioksidant ter pomaga v procesu proizvodnje energije v mitohondrijih. Koencim Q10 lahko najdemo tudi v nekaterih živilih, kot so mastne ribe, oreščki in semena, ter v mesu, kot so govedina, piščanec in svinjina.

Goveje srce je eno izmed najbogatejših virov koencima Q10. V 100 gramih govejega srca je lahko vse do 150 mg koencima Q10, kar je veliko več kot v drugih delih govedine ali drugih živilih. Zaradi tega je goveje srce zanimiv vir koencima Q10 za tiste, ki želijo povečati vnos te snovi preko prehrane.

Poleg tega je koencim Q10 koristen tudi za srce in ožilje. Študije so pokazale, da lahko koencim Q10 pomaga zmanjšati tveganje za srčno-žilne bolezni, kot so srčni infarkt, angina pektoris, hipertenzija in srčno popuščanje. Koencim Q10 lahko pomaga tudi pri obnavljanju srčne mišice po srčnem infarktu ter zmanjšanju škode, ki jo povzročajo prosti radikali.

Kljub temu pa je pomembno vedeti, da koencim Q10 ni nadomestilo za zdravljenje srčno-žilnih bolezni in da se morajo ljudje s kakršnimi koli srčnimi težavami posvetovati s svojim zdravnikom, preden začnejo jemati dodatke koencima Q10.

Poleg tega se lahko vnos koencima Q10 preko prehrane in dodatkov razlikuje glede na posameznika in njegove prehranske navade. Nekateri ljudje imajo morda pomanjkanje koencima Q10 zaradi starosti, bolezni ali jemanja nekaterih zdravil, zato lahko priporočilo za vnos koencima Q10 variira.

Pri nas smo pa razvili prehransko dopolnilo iz kombinacije govejega srca in jeter, ki je odlično za dodaten vnos koencima Q10 v naše telo.

Prehansko dopolnilo iz govejega srca slovenske pašne govedine je na voljo tukaj: kapsule iz govejih organov

Nazaj na spletni dnevnik